2004/01/19

[mérő lászló] az intelligencia természete

Érdekes előadást tartott tegnap este Mérő László Az intelligencia természete címmel. Arra a kérdésre, hogy mi az intelligencia, egy első hallásra elég buta választ adott: intellligencia az, amit a intelligencia-tesztek mérnek. Aztán kiderült, hogy ez mégsem annyira buta válasz. Kísérletek során pszichológusok megkértek egy csoportot, hogy a tagjaik intelligenciáját "osztályozzák". KIderült, hogy - bár abban nem tudtak megegyezni igazából, hogy kit miért tartanak intelligensnek - az egyes osztályzatok közötti korreláció nagyon magas volt, kb. 0,85. Az egyes értékelések közötti magas korrelációs együttható és a magyarázatok nagy eltérése közötti ellentmondás arra késztette a kutatókat, hogy megkeressék azokat a kérdéseket, amelyekre adott válaszok alapján lemérhető, tesztelhető, hogy ki mennyire intelligens. Így alakultak ki az intelligencia-tetsztek. Állítólag mintegy 20 fajta kérdés az, ami "benne maradt" az intelligencia-tesztekben, több száz vagy ezer kérdés közül. Így ezek a tesztek viszonylag pontosan tudják modellezni, hogy a tesztelt személyt mennyire tartja intelligensnek a környezete.

Kiderült az is, hogy az intelligencia nem függ az iskolázottságtól, műveltségtől, de erősen kultúra-függő (fehérek számára készült intelligencia-teszten a feketék általában kb. 10 ponttal kevesebbet értek le, míg az ezek után feketéknek kidolgozott teszteken a fehérek szerepeltek rosszabbul). Ezért van az, hogy ha valaki kultúrát/országot vált, átlagosan 5-10 ponttal alacsonyabb IQ-júnak tartják, mint eredeti környezetében.

Érdekes, hogy az IQ-teszteknek van mérési tartományuk; a nagyon alacsony és a nagyon magas tartományokban nem annyira pontos. Az emberek érzékelik, hogy valakinek nagyon magas az intelligenciája, de azt már nem érzékelik olyan pontosan, hogy mennyire, mint a "közepes" tartományban.

A mesterséges intelligencia is felmerült, és az, hogy miért nehéz megalkotni (Végül is, ha nem is tudjuk pontosan, hogy mi az intelligencia, elég nehéz mesterségesen létrehozni). Egy jó példát is mondott Mérő László, amellyel rávilágított a problémára: hiába van olyan szótárunk, amelyben az összes szó benne van, egy "fordítóprogram" nem tudja lefordítani azt a mondatot, hogy "Az a bajom Péterrel, hogy sokat iszik". Nekünk egyértelmű, hogy az a baj, hogy sok alkoholt iszik; de ezt honnan tudná a "mesterséges intelligencia"?

Azt hiszem, végig kellene olvasnom végre Mérő Mindenki másképp egyforma című könyvét... :-)