2006/09/18

[politika] elkúrtuk, botrány van

Hahhh, botrány van. Bár abszurd, hogy a magyar politika önmagában botrányos volt eddig, és most az a botrány, hogy valaki ezt beismerte.

Nem tudom, mit nem lehet érteni Gyurcsány beszédén. Szó sincs - közvetlenül - az elmúlt 16 évről úgy általában, hanem a 2002-2006-os időszakról. Az elmúlt évekről Bauer Tamás mondta, hogy arra az útra, amelyen az ország ide került, Orbán lépett, majd Medgyessy gázt adott, és Gyurcsány sem fékezett. Illetve fékezett most, 2006-ban a választások után. Szerencsére, teszem hozzá. Hihetetlen pontos diagnózis, és aki ezt hallotta, tökéletesen tudja dekódolni Gyurcsány beszédét.

Az más kérdés, hogy miért lehet, illetve miért kell Magyarországon hazudni. Lehet, mert az embereknek szükségük van azt hinni, hogy "állambácsi" megóv minket minden bajtól, rossztól; kell, mert másképp nem lehet olyan helyzetbe kerülni, hogy ezen lehessen változtatni. Patthelyzet, 22-es csapdája, mondhatnánk.

És kíváncsi vagyok, mi lesz. Hogy belebukik-e abba, hogy megengedte magának az őszinteséget, vagy éppen ezzel hozza lehetetlen helyzetbe a Fideszt, hogy az képtelen lesz előállni azzal, hogy igen, bassza meg, mi is vastagon elkúrtunk dolgokat. Mert azt nem hiszem, hogy Orbán Viktor, vagy a Fidesz vezetéséből bárki is ilyen nyíltan kimondana ilyet. Nem szép dolog miniszterelnökként, kormányzó pártként sem hazudni, de szurkolok azért, hogy ne Gyurcsány bukjon egyedül emiatt, és ne a demagóg politikusok országa maradjunk.

p.s.: Jelenleg a google.com 140 találatot ad ki az elkúrtuk szóra. Kíváncsi vagyok, mennyi lesz holnap, meg egy hét múlva. 500.000 - 1.000.000 körüli a tippem. :)

Nincsenek megjegyzések: