2006/08/15

[személyes] brassó, braşov, kronstadt, kruhnen

Már megint "megjöttünk a nyaralásról". Brassóban voltunk, kurva jó volt. Mondjuk az idő az kevésbé, egy-két kivétellel minden nap esett, de ez ott annyira nem meglepő.

Ami meglepő volt, hogy már megint megállapíthattam, hogy Brassó kurva jó hely. Ez van. Egy gyönyörű város. Kis*-nak is nagyon tetszett, azt mondta, hogy irigyel, hogy ilyen szép helyen születtem, éltem. Meg azt is mondta, amikor elindultunk hazafele, és éppen a Persányi havasokban kanyarogtunk jobbra-balra, hogy csordultig tele van a szíve. Hmmm... ;)

Bejártuk a városközpontot, voltunk a Brassói Pojánában, a Rozsnyói Várban, a Törcsvári Kastélynál, a Peleş kastélyban, a Prahova völgyében. Ettünk egy csomó mititeit, palacsintát, juhtúrót meg juhsajtot, finom húsokat, padlizsánkrémet, majonézes gombát, puliszkát. És vettem egy jó inget, meg egy csomó jó könyvet. Meglepő volt az is, hogy a könyvesboltokban milyen jó kínálat volt.

Szeptemberben megyek újra Brassóba. Meg októberben is. :)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

uhhh, ez jó kis út volt

Milyen könyveket vettetek?

Névtelen írta...

Ja, milyen kaja a mititei?
És a puliszkát mivel ettétek? Tejjel? Szalonnával?

bonafidesupraman írta...

A mititei szinte ugyanaz, mint a čevapčići: fele-fele arányban elkevert sertés- és marhahúsból kis rudacskákat sütnek faszénen. Nincs semmi különösebb fűszerezés, csak só, meg állítólag egy kis szódabikarbóna, hogy "ruganyosabb" legyen a rudacska. És általában nem kell hozzá sültkrumpli, ajvar, meg ilyenek, csak kenyér és mustár. Fantasztikus. Nekem jobban ízlik, mint a čevapčići. :)

A puliszkát (mămăligă) természetesen sokféleképpen készítik el: mi savanyú tejjel ittuk (kakukázusi kefírrel is nagyon jó), de szerintem bivalytejjel a legjobb. A főfogás "túrós" puliszka (bulz) volt. A túró alatt tulajdonképpen a magyarországon bryndza néven ismert túrót értem (brînză de burduf). Volt hozzá egy kis sült császárszalonna és házi kolbászkák. Isteni finom...

Névtelen írta...

Kösz a mititei "receptet".

El tudom képzelni, milyen jó lehetett a brindzás (juhtúró?) puliszka...

bonafidesupraman írta...

Igen, a brînză de burduf (illetve mostanában már brânză) juhtúró, és a juhtúrós puliszka nem rossz... Az volt a jó, amíg ott voltunk, hogy csak tipikus helyi ételeket ettünk.

Egyébként pénteken jöttem az M5-ön Budapest felé, és a 68-as kilométernél van egy Shell kút, mellette meg egy étterem. Az étterem előtt meg mititeit sütöttek, 5 db. 3?. Gondolom, hogy az átutazó románokra tekintettel készítették, a táblára is csak románul írták ki, de olyan jó volt látni, meg érezni az illatát a levegőben. Jó lenne, ha máskor is, máshol is lehetne kapni.